Fruit Speen

Gepubliceerd op 20 juli 2024 om 17:00

Een Fruit Speen is een handig hulpmiddel om je kindje veilig kennis te laten maken met verschillende fruit of groenten smaken. Je kunt er stukjes zacht fruit in doen, zoals banaan, gekookte appel of peer, zodat je kindje er op kan zuigen. Zo proeft hij of zij de zoete smaak van het fruit en krijgt wat extra vitaminen binnen, zonder dat er stukjes loskomen die een verstikkingsgevaar kunnen vormen. Zachtgekookte groenten kan natuurlijk ook!

De Fruit Speen is geen gewone speen, het siliconen speengedeelte bevat gaatjes, waardoor het sap naar buiten komt.

Disclaimer: Gebruik dit alleen als je al met hapjes begonnen bent en kijk naar de adviezen welk fruit je mag geven bij de leeftijd van jouw baby.

 

Hoe gebruik je een Fruit Speen?
In de speen stop je een stukje fruit zoals aardbei, banaan, mandarijn, watermeloen of een stukje wortel waarna je kind op het siliconen of gaasgedeelte kan sabbelen. Een Fruit Speen kan worden gebruikt vanaf vier maanden, maar kijk vooral zelf naar je kindje om te zien wat hij of zij al aankan.
Het fruit- of groentesap komt tijdens het sabbelen door de gaatjes in de mond van je kindje. Eventuele velletjes en pitjes worden door de gaatjes tegengehouden.

Onze Fruit Speen is ergonomisch ontworpen met kleine handvatten die perfect zijn afgestemd op de grijpvaardigheid van je baby. Dit maakt het gemakkelijk voor je kleintje om de speen vast te houden en zelf te ontdekken. Ook helpt het gebruik van een fruit speen bij het bevorderen van de fijne motoriek en de hand-oogcoördinatie van je baby.

Met een Fruit Speen kun je je baby op een veilige en gezonde manier kennis laten maken met een gevarieerd assortiment aan fruitsoorten. Het helpt bij het bevorderen van een gezond eetpatroon, het stimuleren van smaakontwikkeling

 

Krijgt je kindje tandjes?
Een Fruit Speen kan ook helpen bij het verzachten van de pijn van doorkomende tandjes. Het fruit geeft een verkoelend effect op het tandvlees en de siliconen speen masseert het zachtjes.
Je kunt er natuurlijk ook wat kleine ijs schilfers indoen als je de Fruit Speen nog kouder wilt krijgen. Onze Fruit Speen is gemaakt van veilige materialen, zoals BPA-vrij plastic en siliconen. Wil je de pijn wat verzachten en tegelijk wat extra vitaminen toevoegen? Gebruik dan bevroren fruit, een lekker stukje mango of aardbei bijvoorbeeld.

Ook is de Fruit Speen makkelijk open te krijgen en dus ook schoon te maken, hierdoor kunnen er geen etensresten achterblijven die kunnen gaan schimmelen.

 

Is een Fruit Speen slecht voor het gebit?
Een Fruit Speen past prima in het zelf leren ontdekken van fruit en groente. En ook bij doorkomende tandjes is het fijn om ergens op te kunnen sabbelen. 
Maar voor zoals met veel dingen, geldt hier ook, gebruik het met mate. 
In fruit zitten veel natuurlijke suikers en langdurig sabbelen kan leiden tot gaatjes in het melkgebit. Je kunt het vergelijken met het langdurig zuigen op een flesje met zoete drankjes. 
Ook is het zuiggedeelte van een Fruit Speen groter dan een normale speen. Geef je je kindje te vaak een Fruit Speen, dan kan dit ook gevolgen hebben voor de motoriek van de mond van je kind. Je kindje leert er minder goed door praten. Dit komt omdat de tong door het grotere zuiggedeelte naar beneden wordt gedrukt. Tot slot krijgen kinderen door het sabbelen op de siliconen alleen maar vocht binnen en leren ze niet kauwen op structuurrijke vezels van groente en fruit.
De Fruit Speen is dus leuk en handig, maar gebruik deze met mate! Wissel het af met gewone hapjes of pas de Rapley Methode toe.

 

In 2015 werden Fruit Spenen zelfs uitgeroepen tot Baby Product van het Jaar. Een woordvoerder van Nyari, groothandel in baby- en peuterproducten, zegt hierover tegen De Volkskrant: 'De ouders van tegenwoordig zijn erg bezig met vers en biologisch, dus voor hen is het een uitkomst.'

 

Aandachtspunten bij het kopen van een Fruit Speen

Wil je een Fruit Speen kopen, let er dan op dat deze eenvoudig en goed kan worden schoongemaakt en dat er geen etensresten kunnen achterblijven die kunnen gaan schimmelen. Controleer ook of er geen kleine onderdelen kunnen losschieten die in de mond van je kindje kunnen komen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je fruitspenen via een Aziatische webshop koopt. Sommige delen van de fruit speen kunnen verkleuren door de fruitsappen maar dat is niet schadelijk. Met een beetje citroensap bij het schoonmaken voorkom je ernstige verkleuring.

Onze Fruit Spenen kun je goed schoonmaken. Het siliconen sabbel gedeelte kun je eruit halen en helemaal schoonmaken. Voor de rest zijn het allemaal vaste delen, dus er kan niets losraken. Ze zijn ook makkelijk mee te nemen door het dopje en bewaardoosje. 

 

Wat zijn de voordelen van een Fruit Speen?

  • je laat je kindje wennen aan vers fruit
  • het koude fruit en het sabbelen verlichten de pijn bij doorkomende tandjes
  • het is makkelijk om mee te nemen
  • het is eenvoudig te reinigen
  • bevordert de fijne motoriek en hand-oogcoördinatie